Pier wedstrijd 17 februari 2018.
Door: Jeff Devos, wedstrijdleider Zeevis Vereniging Zandvoort
Zaterdag was het weer zover, de tweede pierwedstrijd van het jaar. Het was een dag die met dertien ZVZ vissers zou beginnen. Al vroeg werden wij begroet door getoeter van onze Zandvoortse reddingsboot, de KNRM Annie Poulisse, die langs de pier kwam varen om ons geluk te wensen.
Want het was een koude nacht geweest en dat is meestal goed voor het vissen op kabeljauw en wijting, die dan onder de kant gaan azen en de vele aalscholvers, die ook aan het vissen waren, duidden er op dat er vis zat. En dat was nou precies wat het geval was. Barry Paap, die naast mij stond, gooide zijn lijnen met zeepieren in en nog geen minuut later had hij al beet: twee wijtingen. Fred Paap, die een stukje veder op de pier stond, had ook een kromme hengel: wijting en schar had hij aan zijn haken. Welke kant ik ook op keek, bijna iedereen ving vis.

Henk Bluijs, die in de bocht van de pier dacht er lekker bij te gaan zitten, kwam daar niet aan toe, want hij moest bij elke hengel scharren er af halen.
Michel Reddering, een nieuw lid van onze zeevisvereniging, had twee korte boothengels, maar kon daarmee goed uit de voeten over de blokken van de pier en hij haalde weer even een trio aan schar binnen. Een aantal vissers begon de wedstrijd aan de binnenkant van de pier, net als Koos Vreelink, maar die zag dat er aan de buiten zuidkant van de pier veel werd gevangen en hij zette snel zijn hengels over. En dat zou later misschien de juiste beslissing zijn geweest.
Het andere nieuwe lid, Wimbart de Buijzer, stond naast Tom van der Horst aan de binnenkant en zij vingen niet zo veel, maar zij dachten hun slag te slaan met wijting, die meestal aan de binnenkant van de pier zit. Gelukkig mocht ik zelf ook niet klagen met het vangen van vis, een puitaal van 26 cm. Net als Henk Bluijs, die er een ving van 22 cm. Barry Paap dacht het met 50 pieren de wedstrijd wel uit te kunnen zitten, maar door de goede vangsten waren zijn pieren rond kwart
over elf op en moest hij bij mij, Jeff Devos, pieren komen lenen. Er werd natuurlijk ook gestreden om de grootste vis. Wie zou die vangen?
Zo’n mooie dag op de pier in de winter maak je niet zo veel mee! Laat staan zo veel vis er al gevangen was en daar begon ik met toch wel zorgen over te maken als de wedstrijd ten einde komt.
En de drie uur durende wedstrijd was om twaalf uur afgelopen. Oei…daar kwamen ze met de emmers met vis. Dat gaat op werken lijken!! Maar gelukkig kreeg ik hulp van mijn vismaten.
Totaal werd er 266 vissen gevangen met een lengte van 59,87 meter vis.
Er werden 5 soorten vis gevangen, 98 wijtingen, 162 scharren, 2 botten, 2 gullen en 2 puitalen,
De winnaar werd Barry Paap met 42 vissen en een lengte van 964 cm vis, tweede werd Jeff Devos met 36 vissen en 800 cm vis en derde werd Rob Wind met 31 vissen en 694 cm vis.
De pot voor de grootste vis werd ditmaal gewonnen door vier vissers, die met verschillende soorten vis, maar wel dezelfde lengte van 28 cm, moesten delen: Barry Paap, Henk Bluijs, Eric Heine en Rob Wind.

 

Strandwedstrijd zondag 4 februari 2018.

Het was weer zover: de eerste strandwedstrijd van het jaar van de Zeevisvereniging Zandvoort. Voor de wedstrijdleider was het weer even spannend of hij de eerste wedstrijd van het jaar door moest laten gaan, want de weervoorspellingen waren niet zo goed. Maar vrijdag rond twaalf uur verstuurde hij alle leden een berichtje met de mededeling dat ze hun spullen weer uit het stof konden halen. Achter het casino, waar we verzamelen, stond al een aantal zeevissers te wachten om acht uur ‘s morgens!!!!  De opkomst was voor de eerste wedstrijd aardig: 13 vissers. Niet slecht na de vele afmeldingen. De vier uur durende wedstrijd ging van start en om negen uur klonk de toeter. De wind was matig noord, 3 à 4 Bft stuurboord! Dat zou wel eens een handicap voor een aantal vissers kunnen worden.

Al snel werd er door Bart Goossens via de portofoon gemeld dat er vis werd gevangen door Paul Laarman. Jan Paap van Kee, die mij met de wedstrijden altijd helpt meten, ging er als een speer naar toe. Een gul van 45 cm. Dat was mooi. De wind trok steeds meer aan en de lijnen van een aantal vissers kwamen in elkaar door de stroming en de wind. Maar dat kon ons kersverse nieuwe lid Wimbart niet deren, hij ving als tweede een vis: een botje. Door de wind kon je bijna niet meer zien dat je beet had, dus met het opdraaien van je lijn zat er misschien een vis aan. Dat gold echter niet voor Paul Laarman, die een mooie aanbeet kreeg en bij het binnen draaien een zeebaars had. Zou er dan toch nog een hoop vis worden gevangen? Het zonnetje, de wind, de regen en de kou begonnen met ons te spelen, maar velen hielden hoop om toch nog wat te vangen en van die nul af te komen, want van de 13 vissers hadden er nog maar acht vissers een vis gevangen. De vier uur durende wedstrijd was ten einde en de wedstrijdkaarten werden uitgerekend. In totaal werden er 13 vissen gevangen met een lengte van 291 cm. Dit waren 11 botten (214 cm), 1 zeebaars van 32 cm en 1 gul van 45 cm. Paul Laarman won de eerste prijs met 77 cm vis en verrassend was Wimbart tweede met 74 cm vis. Ron de Jong werd derde met 40 cm vis. Paul Laarman won ook de pot voor de grootste vis met zijn gul van 45 cm.

 

Pierwedstrijd zaterdag 27 januari.

De eerste pierwedstrijd van het jaar werd zoals gewoonlijk gehouden op de zuidpier van IJmuiden. Wie had dat gedacht? Dat er met het voorspelde weer toch nog tien man van de zeevisvereniging zouden komen op dagen. Het was koud en winderig, maar dat mocht velen niet weerhouden om te gaan zeevissen. Barry Paap, die samen met zijn zoon het hele stuk had gelopen, kwam eindelijk aan op het derde plateau van de pier, waar hij zijn plek innam. Om negen uur begonnen ze de strijd tegen de kou en de andere ZVZ vissers.

Al snel werd er vis gevangen aan de buitenkant van de pier. Barry Paap ving een trio aan schar. Jeff, die naast Barry stond, kreeg even later een klap op zijn hengel. Wat was dat? Het binnendraaien van de vis was lastig door het opkomende water en de vele betonblokken in het water, maar het bleek een  mooie dikke gul. Het nieuwe ZVZ  lid, Wimbart de Buijzer, die naast Ron de Jong stond, ving ook aardig scharren, maar kon nog niet op tegen Tom van der Horst, die bij mij de te kleine wijting kwam laten meten. Koos Vreelink, die zijn titel van 2017 moest verdedigen, had een mooie wijting van 30 cm. Wie zou de grootste vis hebben? Zou het een gul of de wijting van Koos  worden? Want even later  ving Rob Wind ook een aardige gul, hoorden we op de wandelpier van IJmuiden. De wedstrijd liep ten einde en dat was ook maar goed ook, want de wind trok aardig aan. Samen met Koos ging ik de vis meten. in totaal werden er 80 vissen gevangen met een totale lengte van 18,11 meter. Het waren 10 wijtingen (totaal 182 cm), 1 bot van 23 cm, 7 gullen (totaal 204 cm) en 62 scharren (totaal 1402 cm). Winnaar werd Tom van der  Horst met 14 vissen en een lengte van 325 cm, tweede werd Barry Paap met 12 vissen en 287 cm en derde werd Koos Vreelink met 10 vissen en 224 cm. De grootste vis werd gevangen door Jeff Devos: een gul van 39 cm en daarmee won hij de pot.

 

Pierwedstrijd zaterdag 11 november. Door wedstrijdleider: Jeff Devos.

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver. De voorlaatste pierwedstrijd van de Zandvoortse Zeevis Vereniging. De opkomst was dramatisch laag: slechts 4 vissers. Dat was misschien ook wel te verwachten, want de weersvoorspelling was niet zodanig dat het aantrekkelijk was om op de pier te gaan staan. Maar toch! Koos Vreelink en Jeff Devos op de brommer en Rob Wind en Eric Heine op de fiets, die dan ook afgepeigerd aan kwamen.
Na de hengels te hebben opgetuigd begon de wedstrijd om negen uur. Het was hoog water en als enige stond Koos aan de binnenkant. Hij had al snel 2 wijtingen. Rob Wind, die naast mij stond, had al gelijk een trio aan schar. Dat is een leuk begin van zo’n dag! Met af en toe harde windvlagen uit het noordwesten stonden wij ons mannetje. Jeff ving zelfs 2 kabeljauwen tegelijk en Eric Heine begon ook lekker vis te vangen: scharren en kabeljauw.

Koos Vreelink ving de ene na de andere wijting. Helaas veel ondermaatse, maar die tellen wel mee. Ondertussen waren er al 5 soorten vis gevangen:wijting, bot, schar, kabeljauw en steenbolk. Terwijl ik, Jeff, mijn aas op de haken aan rijgen was, zag ik in mijn ooghoek mijn hengel doorbuigen. Wat was dat? Snel begon ik mijnlijn in te halen, iets wat met de golven en de wind behoorlijk zwaar was. Het was een bot van 40 cm en een kabeljauw van 51 cm. Koos had al een hele emmer vol met wijting en bij Rob zat zijn emmer ook al tot de rand toe gevuld. Na een paar regenbuien en harde wind, was het snel twaalf uur en was de drie uur durende wedstrijd afgelopen. Nou nou, wat een vis werd er aan geboden en samen met Koos begon ik te meten. Er werden 132 vissen gevangen met een totale lengte van 32,52 meter. Dit waren 19 kabeljauwen(totaal 6,37 meter), 62 scharen  (14,47 meter), 47 wijtingen(10,52 meter), 2 steenbolken (0,46 meter) en 2 botten (0,70 meter). De wedstrijd werd gewonnen door Rob Wind met 49 vissen en een totale lengte van 12,16 meter vis. Koos Vreelink werd tweede met 45 vissen en 10,11 meter vis. Derde werd Jeff Devos met 24 vissen en 6,65 meter. De grootste vis werd gevangen door Jeff: een kabeljauw van 51 cm en daarmee won hij de pot

Strandwedstrijd zondag, 5 november 2017. Door wedstrijdleider: Jeff Devos.

Zondag was het weer zo ver, de laatste strandwedstrijd van dit jaar van de zeevisvereniging Zandvoort. Het weerbericht zag er voor zondag niet zo goed uit: wind, regen en zelfs onweer werd er voorspeld. Maar dat mocht velen van de ZVZ vissers niet deren want er kwamen maar liefst 19 vissers opdagen. Zelfs op de fiets kwam Ruben Badal uitgeput aan fietsen, helemaal uit Enschede? Na de administratieve handelingen en het loten van de plaatsen ging ik samen met Bart Goossens het parcours uitzetten.

Over 400 meter stonden de vissers verdeeld. Het was op het strand al druk en er vonden verschillende activiteiten plaats, zoals de Zandvoort-loop bij Beach Club No 5, een kite wedstrijd bij de zeilvereniging en de strandrace Hoek van Holland naar Den Helder. De wedstrijd begon om negen uur en al gauw werd er vis gevangen. Engel Lever ving een bot, links en rechts hoorde ik dat er steeds meer vis werd gevangen. Zou het weer zo’n  topdag worden. De wind was hard tot krachtig uit het westen,  dus pal op het strand, waardoor het inwerpen voor velen lastig was. Maar de zon, die toch nog af en toe scheen, maakte dat weer goed. Addy Ottho had een zeebaars! Maar omdat hulpmeetmeester Jan Paap van Kee op vakantie is moest ik het alleen doen en moest iedereen zijn vis bewaren in een emmer. Alleen de te kleine vis werd meteen bij mij aangeleverd door de vissers, omdat die dan weer snel terug in zeegezet kon worden. Willem Minkman ving ook lekker botten maar ook een zeebaars. Wie zou de wedstrijd winnen? Het was gissen, omdat niemand van elkaar wist wat men in zijn emmer had. Was het Tom van der Horst? Nee, die ging na een zware regenbui een uur voor het einde naar huis. Arie Koper ving ook een mooie zeebaars. Zou dat de winnaar zijn van de pot? Ron de Jong ving twee keer achter elkaar een zeebaarsje van 14 en 12 cm. Ja daar red je het niet mee. Het was één uur.  De wedstrijd was afgelopen en de hengels werden afgetuigden de ene na de andere visser kwam met zijn emmer vis bij mij om de vis te laten meten. Iets wat ook zijn charme had en de wedstrijd spannend maakte. Totaal werden er 91 vissen gevangen met een lengte van 23,30 meter. Het waren 81 botten, 9 zeebaarzen en 1 schol. De wedstrijd werd gewonnen door Ted Dekker met 11 vissen en 302 cm aan vis, tweede werd Rob Wind met 10 vissen en 253 cm vis, derde werd Fred Schilpzand met 247 cm vis en omdat er meer dan 15 vissers meededen aan de wedstrijd is er ook een vierde prijs en die werd gewonnen door Willem Minkman met 188 cm vis. De pot werd gewonnen door 3 personen, die allemaal de grootste vis hadden: een zeebaars van 38 cm. Arie Koper, Willem Minkman en Addie Ottho moesten daardoor helaas de pot met elkaar delen. De grootste bot (37 cm) werd gevangen door Hedi Lever en Fred Schilpzand.

 

Strand avondwedstrijd 22 september, verslag van Jeff de Vos en Willem Minkman

Op  vrijdag 22 september was de laatste avond strandviswedstrijd voor de leden van de Zeevis Vereniging Zandvoort. Wat de wedstrijdcommissaris niet kon vermoeden was, dat er op deze avond maar liefst 19 leden zich aanmeldden voor deze wedstrijd.  Waarschijnlijk was het mooie en windstille weer hier debet aan. De wedstrijd was van 19.30 - 22.30 uur. Dus het grootste deel van de wedstrijd moest er in het donker gevist worden. Na het startsein was Hedy Lever de eerste die een vis uit het water wist te halen. Enkele leden volgden, maar de vangsten waren op dat moment nog niet bijzonder.Nadat de zon achter de horizon was verdwenen, waren de rode lichtjes van het windmolenpark op zee duidelijk te zien. De vis begon te azen, maar het water begon ook te zakken. Doorlopen naar de volgende bank was echter niet mogelijk vanwege de golfslag. Een aantal vissers moest dus of in het zwinnetje gooien of proberen over de bank te gooien. Jan Paap, de meetmeester, kreeg hulp van Kyano Paap, de zoon van Barry. Hij bracht de gevangen vis naar de auto. Bijna alle leden wisten wel een visje te vangen. Het merendeel was bot. De krabben waren ook volop aanwezig, want na ongeveer tien minuten moest er weer aas aan de haken gedaan worden omdat ze kaal gevreten waren. Garnalen waren er ook, want enkele dagen voor de wedstrijd werden er al mooie garnalen gevangen vanaf het strand. Zowel met het zaantje als met de kro. Dus voer genoeg voor de vissen aan de kant. Waar in het verleden gebruik gemaakt werd van petroleumlampen, heeft nu het merendeel een ledlampje op het voorhoofd of een oplaadbare lamp naast zich staan. Ook werd gebruik gemaakt van toplichtjes aan de hengel. Er werden mooie tongen gevangen. Fred Schilpzand had er een van 33 cm en Willem Minkman haalde zelfs een doublet tong naar boven aan het einde van de wedstrijd. De wedstrijdleider had pech aan het einde van de wedstrijd. Hij had zijn accu leeggetrokken door zijn lampen te laten branden om bij te schijnen tijdens het vissen. Met behulp van een andere auto was het probleem snel verholpen. Daarna werd de stand opgemaakt van die avond. Totaal werden er 49 botten, 1 wijting, 3 scharren en 5 tongen gevangen. De totale lengte aan vis was 17,09 meter. Cas Al had de prijs voor de grootste vis: een bot van 38 cm. De winnaar was Addy Ottho met 7 vissen met een totale lengte van 178 cm. Tweede was Fred Schilpzand met 6 vissen en een totale lengte van 169 cm. Als derde eindigde Koos Vreelink met 158 cm, die daarmee Bart Goossens met 1 cm net voor bleef. Beiden hadden ook 6 vissen.  

 

Strand avondwedstrijd 25 augustus. Verslag van Jeff de Vos en Willem Minkman.

Op vrijdagavond 25 augustus was de 2e avondwedstrijd op het strand voor de leden van de Zeevis Vereniging Zandvoort. Maar liefst 14 leden hadden zich aangemeld bij de wedstrijdleiding. Er was een parcours uitgezet van 300 meter ter hoogte van de watertoren. Het was perfect visweer. Een noordenwindje, vlak zeetje, weinig zwemmers en een heerlijk zonnetje. Er werd gevist met afgaand water. Door de afwezigheid van de meetmeester Jan Paap, moesten de deelnemers de gevangen vis tijdelijk in emmers met water in leven houden totdat er vanuit de leiding de vis gemeten werd. Daarna kon deze weer teruggezet worden in zee.

Om 19.30 uur was het startsein van deze drie uur durende viswedstrijd. Na het startsein duurde het enige tijd voordat de eerste aanbeten te zien waren. Bart Goossens was de eerste die een vis ving. Een botje. Daarna werd er wel sporadisch een visje gevangen totdat de schemer inviel. Er zat veel vuil in het water: het zogenaamde apenhaar, wat zich om de vislijn draaide. Elke tien minuten moest er wel nieuw aas op de haken gezet worden omdat de krabben de vissen voor waren en met blanke haken vang je geen vis. Met het invallen van de duisternis gingen de toplichtjes op de hengels aan en anderen hadden lampen of hoofdlampjes. De vissen begonnen te azen en er werd toen goed gevangen. Mooie tongen en vooral botten. Soms enkele tegelijk. Daarna zakten de vangsten weer in. Jason Schuurman, een nieuw lid, ving 3 vissen. Hij vond het hartstikke super. Was enkele dagen voor de wedstrijd wezen proefvissen op het strand en ving toen een mooie zeebaars. Uiteindelijk  begaf iedereen zich na afloop van de wedstrijd naar de wedstrijdleider om de vis te laten meten. Iedereen had vis gevangen, maar Arie Koper was de winnaar met een totale lengte aan vis van 134 cm. Tweede was Rob Wind met 114 cm en derde werd Jeff de Vos met 104 cm. Totaal werden er 41 vissen gevangen, waaronder 7 tongen. De grootste vis was van Rob Wind: een bot van 37 cm. Fred Schilpzand had de grootste tong gevangen. Deze was 30 cm.

 

Verslag van de Avond Strandwedstrijd op vrijdag 30 juni.  Door:  Jeff Devos

Na een maand,waarin er niet op het strand gevist werd was er voor de leden van de Zandvoortse Zeevis vereniging een avondwedstrijd die weer vele deelnemers trok. Er kwamen maar liefst 14 man op af. Iets wat de wedstrijdcommissaris niet had verwacht in de vakantieperiode. Het weer was aangenaam toen we verzamelden achter het Casino, dus het zou wel eens een mooie avondwedstrijd kunnen worden. Samen met Jochen Visser zette ik het parcours uit, wat begon bij Beachclub No5 richting Beachclub 10. De hengels werden opgetuigd en om half acht gaf ik het startsein voor een drie uur durende wedstrijd, samen met Jan Paap, die de meetmeester was.

Het waaide niet zo hard als door het weerbericht was voorspeld, dus we konden met licht lood vissen en van de pal op het strand staande westenwind hadden we geen last.
Rolf de Jong, die plaats 1 had geloot,ving als eerste een bot van 27 cm en Leo Haak, die naast Rolf stond op plaats 2, ving ook vis. Nou dachten een aantal vissers, dat gaat lekker. Maar tijdens de loop van de wedstrijd werd er weinig gevangen, doordat de haken van de vissers werden leeg gegeten door de krabben, garnaal of bliek. Dus dat werd hard werken!! Om de tien minuten de haken controleren en nieuw aas opzetten.
Wat opviel was, dat aan de zuidkant van het pacours vis werd gevangen. Eric Heine, die op plaats drie stond, ving ook vis: een bot van 35 cm. Zou het “tij gaan keren”? Want Tom van der Horst ving een botje van 26cm en hij stond immers op plaats 14 aan de noordkant. Maar helaas… het aas werd zo snel van de haken gegeten, dat de vissen niet de kans kregen om een lekkere zeepier of zager te verorberen. Maar tijdens het opmeten van een botje zag ik Ted Dekker snel naar zijn hengel lopen en de hengel stond krom! Nou dacht ik, dat zal wel een mooie zeebaars zijn. Maar Ted ving een schieraal/zilverpaling van 59 cm, die even later weer netjes kon gaan zwemmen en zijn trek naar de Saragossazee kon hervatten.
 De wind begon aan te trekken en er kwam ook nog lichte regen,maar gelukkig voor ons was de wedstrijd bijna ten einde. Om half elf ging de toeter en de vissers haalden hun lijnen uit het water.
Totaal werden er dertien vissen gevangen door zeven  van de veertien vissers. Het waren 10 botten, 2 zeebaarzen en 1 paling., met een totale lengte van 334 cm. De wedstrijd werd gewonnen door Rolf de Jong met 61 cm vis, tweede werd Ted Dekker met 59 cm en derde Leo Haak met 55 cm.
Ted Dekker won de pot met de grootste vis:  een paling van 59 cm.

 

Verslag pierwedstrijd van zaterdag 17 juni 2017 voor leden van de Z.V.Z.

Voor deze wedstrijd hadden zich 8 leden aangemeld. Door afwezigheid van Jeff de Vos was Tom van der Horst zijn vervanger als wedstrijdcommissaris.
Bij aanvang van de wedstrijd was het nog opkomend water, waardoor er nog een beste stroming stond. De vissen wilden op dat moment nog wel bijten. Er werden de nodige scharren naar boven gehaald.

Zeven vissers kozen er voor om aan de buitenkant te gaan vissen, behalve Addie Ottho, die bleef de hele wedstrijd tussen de pieren vissen.

En met succes. Hij wist een mooie paling aan de haak te slaan van maar liefst 71 cm. Wat gelijk de grootste vis was van die dag. Koos Vreelink stond op de beste plek volgens enkele vissers, want hij wist maar liefst 14 vissen naar boven te halen en daardoor de wedstrijd te winnen met 311 cm aan vis. Tweede werd Tom van der Horst met 8 vissen met een totale lengte van 155 cm. Derde was Addie Ottho met een lengte van 140 cm. Hij ving, naast de paling, ook nog enkele gulletjes. De vangst bestond uit: schar, paling, gul, horsmakreel en bot.
Andere leden van de Z.V.Z waren op IJmuiden om deel te nemen aan het havenfestival. Op verzoek van de K.N.R.M. rookten ze daar makrelen

 

Zondag 30 april 2017 door Willem Minkman en Jeff Devos.

Voor de 32 vissers van de Zeevis Vereniging Zandvoort, waaronder 2 dames, was het even spannend of het  weer wel gunstig zou zijn op die zondag. De wedstrijd bij Beach Club No5 is al jarenlang een goed bezochte wedstrijd, waar de leden van de Zeevis Vereniging Zandvoort van heinde en ver naar toekomen. Als gast van de ZVZ waren Gracia en Alex v.d. Brink van forelvijver “Deep´n” te Diepenheim  aanwezig en zij visten ook mee met de wedstrijd als introducé.
‘s Morgens om acht uur was het verzamelen bij Beach Club No5 en onder het genot van koffie en petit fours heette de voorzitter Ton Goossens, samen met Jochen Visser, de vissers welkom.

Na wat administratieve handelingen en het inschrijven van een nieuw lid, Patrick Vermaat, waren er nog twee leden die zich opgaven voor de wedstrijd waardoor het totaal op 34 vissers kwam.
Nadat het parcours van wel 850 meter door de wedstrijdleider was uitgezet, gingen alle vissers naar de gelote plek die op hun wedstrijdkaart stond en daar werden hun visspullen afgeleverd door auto’s en tractoren met aanhangers. De wedstrijd startte een kwartier later dan normaal om 9:15 uur en zou duren tot 13:15uur. Nadat iedereen zijn hengels had geprepareerd begon deze mooie wedstrijd om kwart over negen en de 34 vissers gooiden hun lijnen in en ver, want met de oostenwind van 4 Bft in de rug, zaten velen al met hun aas op de 1e bank en er overheen. De eerste vis werd al redelijk snel gevangen. “Plaats 17” werd er door de portofoon geroepen door Barry Paap en dat was het kersverse lid Patrick Vermaat. Jan Paap van Kee, die een van de meetmeesters was, en Ton Wiersma reden snel naar Patrick Vermaat: een bot van 19 cm. Ab Bolsenbroek, de andere meetmeester, had het lopend, met 12 vissers in zijn vak, ook lekker naar zijn zin!
Paul Laarman riep “vis op plek nr. 4”, Dat was hij zelf met een botje van 20 cm.
We visten van hoog naar laag water en daardoor kon een aantal vissers  met hun waadpak door het zwin naar de 1e bank lopen. Eric Heine stond aan het uitende van het parcours aan de zuidkant en Ruben Badal stond aan de noordkant van het parcours. Beiden konden als eersten naar de bank lopen, waarna anderen volgden. Over de portofoon hoorde ik dat Ron de Jong ook goed bezig was en dat hij een mooie bot had gevangen die na het meten 43 cm zou blijken te zijn.
In de loop van de wedstrijd trok de wind aan tot 5 Bft, wat niet hinderlijk was voor de vissers. Er werden diverse soorten vis gevangen. Bot, schar, zeebaars en schol. Evert Bosman was de gelukkige met een zeebaars van 34 cm. Alle vissers bleven tot het einde actief vissen en na het eindsignaal gingen de vissers naar Beach Club No5 voor de lunch. Daar werden de wedstrijdkaarten ingenomen en werd de uitslag van deze wedstrijd bekend gemaakt door de voorzitter.
In totaal werden er 83 vissen gevangen, waarvan 69 botten, 11 scharren, 1 schol en 2 zeebaarzen. De totale lengte bedroeg 15,79 meter. De wedstrijd werd gewonnen door Paul Laarman met 11 vissen en een lengte van 247 cm, tweede werd Patrick Vermaat met  8 vissen en 180 cm en de derde plaats was voor Ted Dekker met 7 vissen en 139 cm. De pot voor grootste vis werd gewonnen door Ron de Jong met een bot van 43 cm. De Beach Club No5 trofee  werd gewonnen door Paul Laarman. Er was ook nog een blinde koppelwedstrijd, die gewonnen werd door Paul Laarman en Engel Lever. Zij hadden samen de grootste lengte aan vis en wonnen daarmee elk een halve wedstrijdbeker!

 

Pierwedstrijd zaterdag 22 april

Kampioen Pier 2016 geeft 8 man van zeevisvereniging les!!!!
Afgelopen zaterdag was het weer zo ver. De derde pierwedstrijd was een feit.
De weersvoorspellingen waren niet zo lekker, maar toch kwamen er 8 man uit Zandvoort naar de pier in IJmuiden om te strijden wie de meeste vis of de grootste zou vangen.
Om negen uur gaf de wedstrijdleider het startsein en de 9 mannen van de zeevisvereniging begonnen aan hun 3 uur durende wedstrijd. Met een NNW wind in de rug was het aardig koud en nat want doordat de golven tegen de pier beukten, gaf dit steeds een spray van water over ons heen.
Al snel zag ik dat Arie Koper een schar had die hij bij mij kwam opmeten: 22 cm.

De wind zorgde er voor dat wel heel ver konden ingooien, want we hadden de wind mee.
Bart Goossens en Koos Vreelink (kok  van Thalassa) stonden naast me, dus ik kon van een aantal mannen goed in de gaten houden wat ze vingen en Bart Goossens  ving aardig. Ook van de groep  ”gouden driehoek”, waarin zich Fred Schilpzand, Rob Wind en Tom van der Horst bevinden, was de laatst genoemde goed bezig om kans te maken om de winnaar van deze pierwedstrijdte worden.
Het begon steeds harder te waaien. Addie Ottho probeerde aan de binnenkant te vissen, maar dat was bijna niet te doen. En hij ging maar weer naast zijn maat Eric Heine staan.
Ik zelf, Jeff Devos, had al 7 scharren gevangen en mocht niet klagen. Maar even later vingen Arie en ik ook, bijna gelijktijdig, een torretje( kleine gul).
Sommige vissers zaten bij het binnendraaien van hun lijn vast aan de betonblokken. Dat gebeurde bij Koos, Fred en Arie Koper, die wel 4 onderlijnen kwijt raakte.
Een aantal vissers zouden blij zijn dat de wedstrijd nog een uur duurde, maar Jeff was nog blijer. Hij ving nog meer schar en torretjes. Bij Koos, Tom en Bart begon het ook telopen en er werd steeds meer vis gevangen. Eindelijk een mooie klap op de hengel en na binnendraaien bleek het een maatse gul van 37 cm te zijn. Zou Jeff daarmee de pot winnen?
Om 12 uur was de wedstrijd ten einde  en begonnen we de vissen te meten.
Totaal werden er 54 vissen gevangen:  45 scharren, 7gulletjes en 2 botten met een totalelengte van 11,39 meter.
De wedstrijd werd gewonnen door Jeff Devos met 17 vissen en eenlengte van 386 cm, Bart Goossens werd 2emet 12 vissen en een lengte van 237cm en 3e werd Tom van der Horst met 6 vissen en een  lengte van 122cm.
De grootste vis werd gevangen door Jeff Devos met een gul van 37 cm en daarmee won hij de pot!

 

Zaterdag 15 april Makreelrookwedstrijd

VERRASSENDE UITSLAG MAKREELROOKWEDSTRIJD.

Op zaterdag 15 april werd de eerste makreelrookwedstrijd voor dit jaar georganiseerd voor de leden van de ZVZ bij strandclub 12 “Aan Zee”. Tien deelnemers hadden zich opgegeven voor deze wedstrijd. Als laatste had Paul Laarman zich aangemeld, zonder dat hij ooit nog een makreel gerookt had. Met een geleende ton en een plek tussen gelouterde rokers Jeff de Vos en Jan Paap mocht hij ook van start gaan om 10.30 uur. Doordat er een nogal koude en straffe wind stond was het voor de deelnemers niet makkelijk om de tonnen en kasten op temperatuur te krijgen. Na ruim anderhalf uur droogstoken van de makrelen, konden de deksels op de tonnen om werkelijk te gaan roken.

De temperatuur werd dan van 50 graden naar maximaal 90 graden gebracht. Iedere deelnemer had 5 makrelen gekregen, waarvan er één ingeleverd moest worden voor de keuring. Ook werden er door de deelnemers andere vlees- en vissoorten meegerookt, zoals worst, haring en hamburgers en worsten van ganzenborst. Om  15.00 uur moesten de beste makrelen, buiten het zicht van de juryleden, worden ingeleverd voor de keuring. De juryleden Victor Bol en Arie Koper en Marcel en Barbara van de strandclub mochten daarna de vis keuren. Daarna werd door Victor Bol de uitslag bekend gemaakt. De gelouterde rokers vielen dit keer buiten de prijzen. Jan Paap had een nieuwe kast die hij niet op temperatuur kon krijgen, waardoor de makrelen niet de goudbruine kleur hadden. Jeff de Vos was meer met de organisatie bezig waardoor hij de temperatuur niet constant kon houden van de rookton. Eerste werd Addie Ottho met een superieure makreel volgens de jury. Tweede werd verrassend Paul Laarman, als nieuwkomer. Hij gaf gelijk aan de volgende wedstrijd ook weer mee te gaan roken. Beiden kregen een mooie prijs aangeboden door strandclub 12 “Aan Zee”. Derde werd Willem Minkman, die ook met een mooie prijs naar huis ging. De tweede wedstrijd is in juli bij Havana en de derde wedstrijd tijdens het Shanty- en Zeeliederen festival in september bij strandtent 10. 

 

Zaterdag 25 maart

De tweede pierwedstrijd, op de zuidpier in IJmuiden, begon al lekker met een noordoosten wind in de rug en de zon maakte het al gauw nog aangenamer. Acht man van de Zandvoortse Zeevis Vereniging kwamen opdagen. Ze namen hun plekken in aan de buitenkant van de pier en om negen uur gaf ik het startsein en de wedstrijd begon.
Het dode tij zorgde er voor dat er  het eerste uur niets gevangen werd, maar toen kwam er een lichtpunt: Eric Heine ving een mooie grote bot. Zou de vis nu eindelijk onder de kant komen?

Nee,waarschijnlijk zou het weer zo’n dag worden dat er niets gevangen zou worden. Enkele vissers gingen aan de binnenkant van de pier vissen en ja hoor, Fred Schilpzand ving een ondermaatse wijting. Addie Ottho en Tom van der Horst gooiden hun lijnen ook maar aan de binnenkant van de pier en vingen aardig. Toch hoopten Koos Vreelink en Jeff Devos op vis aan de buitenkant, waar bij de vorige wedstrijd ook goed werd gevangen, maar daar zat zo weinig, dat we ook maar probeerden aan de binnenkant van de pier en we vingen een paar wijtinkjes. Maar dat was kennelijk al te laat, de wedstrijd was ten einde en de vis werd gemeten.
Totaal werden er 54 vissen gevangen: 45 wijtingen, 2 gulletjes en 7 botten, met een totale lengte van 11,23 meter. Bij de wijtingen waren 2 maatse van 27 cm. De rest was ondermaats en die zijn dus weer in gezonde toestand terug in zee gezet.
De wedstrijd werd gewonnen door Fred Schilpzand met 15 vissen met een lengte van 282 cm. Tom van der Horst werd tweede met 11 vissen met een lengte van 223 cm en derde werd Ron de Jong met 9 vissen en een lengte van 183 cm.
De grootste vis werd gevangen door Rob Wind: een bot van 37 cm en daarmee won hij de pot!

 

Pierwedstrijd, Zaterdag 18 februari 2017. Door : Jeff Devos

Nat, koud en winderig, zo begon de eerste pierwedstrijd van de Zeevis Vereniging  Zandvoort in IJmuiden. De opkomst was redelijk: 8 man die uit Zandvoort kwamen om tijdens de 3 uur durende pierwedstrijd met elkaar te strijden. Om 9:00 uur gaf ik het startsein en de Zandvoortse zeevissers begonnen aan hun eerste pierwedstrijd van het jaar. Al snel ving Bart Goossens een torretje van 23 cm, ook wel gul genoemd. Omdat de vissen ondermaats zijn, worden ze gelijk gemeten om dan zo snel mogelijk weer teruggezet te worden in het water. Een paar minuten later had Arie Koper vis, ook een torretje. Dat begint lekker dachten we. Maar ja, het werd kouder en de mist, die boven zee hing, en de zeehonden die bij onze lijnen dobberden, maakten het er ook niet beter op.

Ik had zelf beet: een scharretje van 22 cm. Omdat we met 8 man verdeeld stonden over zo’n 300 meter kon ik niet zien wat Eric Heine en Addy Ottho vingen. Maar daar kwam Tom van der Horst aan met een wijting van 21 cm en ik vroeg aan hem of de anderen ook wat vingen waarop hij zei: “Ja , allemaal schar, maar Eric en Addy niet”. Daar kwamen Bart en Arie aanlopen met torretjes. Het zou een strijd worden tussen deze twee vissers. Arie had een gul van 38 cm., nou die gaat voor de grootste vis. De wind viel weg en het werd wat lichter. Het leek wel of het zonnetje wilde doorbreken. De meeste vissers zouden blij zijn als de wedstrijd was afgelopen, maar Arie Koper ving nog een Wolfsvis van 23 cm, die bij IJsland/Groenland 40cm worden maar hier max. 23 cm. De wedstrijd naderde zijn einde. Om 12:00 uur ging de toeter en begon ik de vis te meten! Totaal werden er 41 vissen gevangen in 5 soorten: 15 gullen, 22 scharren, 1 bot, 2 wijtingen en 1 wolfsvis. De totale lengte was 965 cm. Bart Goossens won de wedstrijd met 195cm, tweede werd Arie Koper en derde Eric Heine. De pot voor de grootste vis werd gewonnen door Arie Koper met een gul van 38cm.

 

Strandwedstrijd, zondag 29 Jan 2017  Door: Jeff Devos

De eerste wedstrijd van de Zandvoortse Zeevis Vereniging was gepand op zondag 29 januari en het zou een 4 uur durende wedstrijd zijn. Om acht uur verzamelden de eerste vissers zich achter het casino aan de boulevard. Zo’n opkomst had ik met de kou, regen en de aantrekkende wind niet verwacht. Vijftien man gingen om negen uur de strijd met elkaar aan. Er lag een mooi gat tussen Beachclub Nr. 5 en De Haven.

Vanwege de aantrekkende wind zette ik de vissers 25 meter uit elkaar, zodat de lijnen niet zo snel met de ZZW wind in elkaar zouden raken. De hengels werden opgetuigd en de wedstrijd begon. Na pas een drie kwartier werd er door Koos Vreelink een vis gevangen: een bot van 27 cm. Mooi voor Koos, maar als dit de vooruitzichten zijn voor de wedstrijd…Maar daar kwam via de portofoon de oproep “vis bij Eric Heine” en Jan Paap, die voor mij de vis opmeet, hoefde niet ver te rijden, want daar kwam Eric al aangelopen met een schar, die later 26 cm zou blijken te zijn. De wind trok aan en veel vissers gingen bij elkaar staan om zo bij elkaar uit de wind te houden en de tijd te verdrijven. Bij het controleren van het aas zaten de lijnen onder het wier, wat er lastig van af te krijgen was, maar een voordeel was dat het aas er nog op de haken zat. Halverwege de wedstrijd was er even een opleving. Enkele vissers vingen wat, zoals Koos een bot van 32 cm en Jeff Devos  een bot van 30 cm en helemaal aan de andere kant Tom van der Horst een botje van 17 cm. Maar dat was al snel weer over. Het eind van de wedstrijd kon voor veel vissers niet snel genoeg komen! En ja hoor … om 13:00 uur gaf wedstrijdleider Jeff Devos het verlossende signaal en was de wedstrijd afgelopen. Daarna maakte hij de uitslag bekend. Totaal waren er 18 vissen gevangen, waarvan 16 botten en 2 scharren met een totale lengte van 405 cm. En dit met 15 ZVZ vissers!!! De grootse vis was een bot van 32 cm. De wedstrijd werd gewonnen door Koos Vreelink met 4 vissen en een lengte van 96 cm, tweede werd Jeff Devos met 2 vissen en een lengte van 57 cm en derde werd Erik Heine met 2 vissen en 54 cm. De pot werd ook gewonnen door Koos Vreelink.

 

Copyright © 2016. All Rights Reserved. Zeevisvereniging Zandvoort